ÇAYCUMA ZONGULDAK TARIMA DAYALI İHTİSAS(SERA) OSB
Rev 28/02/2023
Odamızın ilimizde sektörel çeşitliliği sağlaması ve bölgesel kalkınma hedefleri doğrultusunda, odamızın talebi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının finansman desteği ile Seracılık OSB fizibilite raporu hazırlanmıştır. Bölgenin iklimsel ve lojistik avantajlarını kullanıp, ölçek ve verimlilik sorununu aşarak, ihracat odaklı örtü altı üretiminin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Hazırlanan raporda Seracılık OSB'nin fizıbıl olacağı anlaşılmıştır. Zonguldak TSO, Çaycuma TSO ve Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi ortaklığında 2017 yılında Zonguldak Çaycuma Sera OSB kurulmuştur. Yine BAKKA ve Zonguldak İl Özel İdare desteği ile altyapı projeleri 2019 yılında tamamlanmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığının kredi desteği ile Müteşebbis Heyet Başkanlığının sorumluluğu altında yapılmakta olan Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi (56 hektar alan) alanına ait Altyapı ve Elektrik Dağıtım Şebekesi Yapım İşi 29 Haziran 2022 tarihinde ihale edildi.
İhale uhdesinde kalan Bin-İl Yapı İnşaat, Nakliye, Hafriyat, Akaryakıt, İthalat, İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile 28 Temmuz 2022 tarihinde sözleşme imzalandı. Bin-İl Yapı İnşaat, Nakliye, Hafriyat, Akaryakıt, İthalat, İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi ağustos ayı sonunda şantiyesini kurarak alt yapı inşaatına başlamış olup 2022 yılı Aralık ayı itibarı ile altyapı çalışmalarını tamamlamıştır. Sera OSB’de faaliyet gösterecek 15 işletme belirlenmiş olup 2023 yılı içerisinde üstyapı inşaatlarının tamamlanması yıl sonu itibarı ile de üretime geçilmesi planlanmaktadır.
Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi Projesi dahilinde, her biri yaklaşık 25 dekar büyüklüğünde 15 adet Sera işletmesi kurulmuştur. Bu işletmelerde yaklaşık 1000 kişiye doğrudan istihdam sağlanacaktır. Seracılık yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında olup asgari 5 milyon TL. Tutarında, kapalı sera alanı en az 20 dekar ve üzeri, yurtiçinde üretilen sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı (bilgisayar kontrollü iklimlendirme, sulama, gübreleme ve ilaçlama sistemi ihtiva eden) sera yatırımlarına 5.Bölge teşvikleri verilmektedir. Bu durumda faiz desteği ya da sübvansiyonlu kredi desteği, vergi muafiyeti, SGK muafiyeti, işveren prim muafiyeti, KDV muafiyeti, gümrük muafiyeti, damga vergisi ve belediye imar harçlar muafiyeti, 5 yıllık emlak vergisi muafiyeti gibi destekler yatırımcılara sunulmaktadır.
Sera Organize Sanayi Bölgesinin 2023 yılında faaliyete geçmesi ile Zonguldak’ta sektörel çeşitliliğin sağlanmasına, istihdama, üretime ve ihracata önemli katkılar sağlanmış olacak. Seralarda üretilecek ürünler öncelikli olarak Ukrayna, Rusya gibi Karadeniz ülkelerine ve Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26/02/2023 Tarihli Bilgi Notu
ZONGULDAK ÇAYCUMA
TARIMA DAYALI İHTİSAS
(SERA) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
BİLGİ NOTU
- TDİOSB’ye ait 56 hektarlık alanda 25 dekar büyüklüğünde 15 adet sera parseli planlanmıştır.
- TDİOSB proje alanı Çaycuma İlçesi Ayvazlar Mahallesi ve Burunkaya Köyleri sınırları dahilindedir.
- Kurulması planlanan seralarda öncelikle salkım domates olmak üzere sebze ve süs bitkileri üretimi yapılması öngörülmektedir.
- Toplamda kurulacak 375 dekar sera işletmesinde 2-3 kişi/da çalışacağı öngörüldüğünde yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlanacaktır.
- Seranın kurulum maliyeti yaklaşık 65,00 dolar/m2 bedel üzerinden 20.000 m2 topraksız tarıma dayalı teknolojik sera için 1.300.000,00 dolar olarak hesaplanmıştır.
- Asgari 5 milyon TL tutarındaki 25 dekar ve üzeri yurtiçinde üretilen sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı (bilgisayar kontrollü iklimlendirme, sulama, gübreleme ve ilaçlama sistemi ihtiva eden) sera yatırımlarına 5. bölge teşviki verilmektedir.
- C. Ziraat Bankası tarafından sera projelerine, 50 milyon TL’ye kadar yatırımların yüzde 75′i için yatırım kredisi verilmektedir, kredilerin vadesi 7 yıl olacaktır, kredilerde 2 yıl ödemesiz dönem bulunmaktadır, kredinin yıllık faiz oranı yıllık %2 olacaktır.
- Kurulacak seraların topraksız tarıma yönelik ve ileri teknolojiye sahip teknolojik seralar olacaktır, üretimin birlikteliği, kalitesi standardı ve TDİOSB projesinin sürdürülebilirliği açısından kurulacak seraların mimari ve teknolojik özellikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylınmış üst yapı modül projelerine uygun olarak tek tip olarak inşa edilecektir.
- Zonguldak Çaycuma TDİOSB alanı Zonguldak Limanına 45 km, Bartın Limanına 50 km, Çaycuma Havaalanına 15 km, Filyos Endüstri Bölgesine 25 km mesafededir.
- Zonguldak Çaycuma TDİOSB alanı Ankara’ya 245 km, İstanbul’a 450 km ve D100 Karayoluna yaklaşık 100 km mesafededir.
- Lokasyonu itibariyle Karadeniz limanları arasında avantajı olan Zonguldak, karayolu ve demiryolu bağlantıları sayesinde önemini artırmıştır.
- Zonguldak Limanı’ndan Ro-Ro seferleri; Ukrayna’nın Odessa, Skadovsk, Evpatoria ve Ilyechevsky limanları ile Rusya’nın Novorosky Limanı’na düzenlenmektedir.
- Zonguldak İli Çaycuma İlçesinde sıcak ve ılıman iklim hakimdir, gece-gündüz sıcaklık farkı düşük yıllık sıcaklık ortalaması 13,9 santigrat derecedir.
- Ilıman iklimi ve lojistik üstünlüğü bölgenin önemli avantajlarıdır.
- Zonguldak Çaycuma TDİOSB altyapı inşaatı 29.06.2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ihale edilmiş olup 15.12.2022 tarihi itibariyle parke yol, doğalgaz, ihata duvarı, içme ve kullanma suyu, elektrik dağıtım hattı, aydınlatma, telekomünikasyon, yağmursuyu ve kanalizasyon altyapısı tamamlanarak parsel tahsislerine başlanmıştır.
İlgili Dokümanlar